فهرست مطالب

پژوهش های مشاوره - پیاپی 67 (پاییز 1397)

نشریه پژوهش های مشاوره
پیاپی 67 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/02
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید حسین رضوی، رضوان سادات جزایری* ، سید احمد احمدی، عذرا اعتمادی صفحات 4-19
    هدف
    پژوهش حاضر باهدف بررسی تاثیر برنامه ی آماده سازی پیش از ازدواج بر اساس مدل اولسون بر رضایت زناشویی زوج ها در دوران عقد انجام گرفت.
    روش
    این پژوهش به روش نیمه تجربی با استفاده از گروه کنترل و طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری انجام شد. نمونه ی آماری شامل 30 زوج در دوران عقد بود که به شیوه ی نمونه گیری هدفمند از بین زوج های در مرحله عقد ساکن شهر یزد (بهار 1396) انتخاب شده و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 15 زوج) جایگیری شدند. سپس شرکت کنندگان گروه آزمایش در7 جلسه برنامه آماده سازی پیش از ازدواج شرکت کردند. هر دو گروه پرسشنامه ی رضایت زناشویی انریچ را در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری تکمیل نمودند. در پایان، تفاوت بین دو گروه از طریق آزمون تحلیل واریانس مختلط مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین نمرات رضایت زناشویی زوج های گروه آزمایش در مرحله پس آزمون افزایش معناداری یافته است (05/0>P).
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش اثربخشی برنامه آماده سازی پیش از ازدواج بر اساس مدل اولسون بر رضایت زناشویی زوج ها در دوران عقد را تایید می کند.
    کلیدواژگان: برنامه آماده سازی پیش از ازدواج، مدل اولسون، رضایت زناشویی در دوران عقد
  • مهدی امیدیان، اسحق رحیمیان بوگر* ، سیاوش طالع پسند، محمود نجفی، منیژه کاوه صفحات 20-40
    هدف
    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی آموزش غنی سازی سازگاری زوجین در بهبود ارتباطات زناشویی انجام شد.
    روش
    در این پژوهش با یک طرح شبه آزمایشی، یک کارآزمایی کنترل شده تصادفی با سنجش در خط پایه، پس از مداخله و پیگیری با گروه پلاسیبو و کنترل انجام گرفت. 36 زوج به عنوان نمونه پژوهش از بین زنان و مردانی که در بهار 1396 به دلیل مشکلات زناشویی به دادگستری شهرکرد مراجعه کرده بودند به صورت در دسترس انتخاب و تصادفی در گروه آزمایش (12n=؛ تحت آموزش غنی سازی سازگاری زوجین مبتنی بر برازنده سازی فرهنگی طی 9 جلسه گروهی یک بار در هفته) ، گروه پلاسیبو (12n=؛ ملاقات صرف با درمانگر طی 9 جلسه گروهی یک بار در هفته) و گروه کنترل (12n=) گماشته شدند. کلیه شرکت کنندگان پرسشنامه زوجی اینریچ را در سه مرحله خط پایه، پس از مداخله و پیگیری تکمیل کردند. داده ها توسط SPSS و آمار توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر نشان داد که زوج های دریافت کننده آموزش غنی سازی سازگاری زوجین مبتنی بر برازنده سازی فرهنگی در دو مرحله پس از مداخله (دو ماه بعد از سنجش خط پایه) و پیگیری (8 ماه پس از سنجش خط پایه) تفاوت معناداری در میانگین نمرات ارتباطات زناشویی در مقایسه با گروه پلاسیبو و کنترل نشان دادند (105/8F=، 001/0p<).
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش بدین معناست که، برنامه آموزش غنی سازی سازگاری زوجین مبتنی بر برازنده سازی فرهنگی، در بهبود ارتباطات زناشویی موثر است و تداوم اثر آن در طول زمان تایید شده است.
    کلیدواژگان: غنی سازی، سازگاری، ارتباطات، زوجی
  • سهیلا قیصری ، عباس امان الهی * صفحات 41-60
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی ارتباط جنسی بر اساس سبک های دلبستگی و تمایزیافتگی در دانشجویان زن متاهل دانشگاه های اهواز انجام شد. نمونه مورد مطالعه 220 نفر بودند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند.
    روش
    طرح پژوهش از نوع همبستگی بود و آزمودنی ها به پرسش نامه ارتباط جنسی ویلس و باس (1984) ، دلبستگی بزرگسالی سیمپسون (2003) و تمایزیافتگی اسکورن و فریندلر (1998) پاسخ دادند. برای تحلیل داده از روش توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و روش رگرسیون گام به گام استفاده شد.
    یافته
    نتایج نشان داد سبک دلبستگی ایمن و موقعیت من با ارتباط جنسی رابطه مثبت دارند. همچنین سبک دلبستگی ایمن، سبک دلبستگی پریشان و گسلش عاطفی 001/0P< پیش بینی کننده برای ارتباط جنسی هستند.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد با توجه به نتیجه پژوهش، زوج هایی که دارای سبک دلبستگی ایمن و سطوح بالای تمایزیافتگی هستند، رضایت بالایی از ارتباط جنسی خود دارند و به تبع آن ازدواج باثبات تری دارند.
    کلیدواژگان: سبک های دلبستگی، خود تمایزیافتگی، ارتباط جنسی
  • آسیا شریعتمدار *، آرزو امینی موسی آبادی ، فریناز عمادی صفحات 61-83
    هدف
    هدف پژوهش حاضر مقایسه ی ادراک والد- نوجوان در مورد انعطاف پذیری مرزهای خانوادگی بر مبنای رشد، از جهت تاثیر آن بر امنیت پایه ی خانواده بود.
    روش
    این مطالعه به روش کیفی و با استفاده از رویکرد پدیدارگرایانه انجام شد. بدین منظور 10نفر از نوجوانان دختر 15تا 17ساله و مادران آن ها در بازه ی سنی 37- 55 سال به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و ادراکات هر دو گروه از مرزبندی های خانوادگی از طریق مصاحبه ی عمیق نیمه ساختار یافته مورد بررسی قرار گرفت. سپس داده ها طبقه بندی وکدگذاری شده و نتایج با استفاده از روش گزارش روایی بیان شدند.
    یافته ها
    تحلیل تجارب شرکت کنندگان منجر به شناسایی سه مضمون اصلی انعطاف پذیری، عدم انعطاف پذیری و انعطاف پذیری بیش از حد مرزهای خانوادگی از دید والد و نوجوان شد و از هر یک از سه مضمون اصلی فوق نیز به ترتیب 14، 5 و1 مضمون فرعی در والدین و 3، 5 و 6 مضمون فرعی در نوجوانان به دست آمد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان دهنده ی آن است که با توجه به بافت فرهنگی جامعه ی در حال گذار کشور ایران، هیچ یک از دو حالت عدم انعطاف پذیری و یا انعطاف پذیری بیش از حد نمی تواند منجر به ارضای نیازهای نوجوانان و حفاظت از امنیت پایه ی خانواده شود. از این جهت آگاهی بخشی به والدین در خصوص چگونگی وضع مرزهای متعادل توسط مسئولان حوزه ی سلامت روان ضروری به نظر می رسد. همچنین گفت وگو بر سر قوانین خانودگی و توافق والدین بر سر حدود مرزها عوامل پیشگیری کننده از مشکل در خانواده های با مرزبندی منعطف بود که نادیده گرفتن آن در خانواده های با مرز خشک و یا سهل گیر موجب نارضایتی نوجوان و به خطر افتادن امنیت پایه ی خانواده شده است.
    کلیدواژگان: انعطاف پذیری مرزها، ادراک والد- نوجوان، امنیت پایه
  • بهناز پیوسته، غلامرضا دهشیری، سیده فاطمه موسوی * صفحات 84-106
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی روند تغییرات رضایت زناشویی، رضایت جنسی و بهزیستی ذهنی در 5 ساله اول زندگی زناشویی انجام شد.
    روش
    بدین منظور نمونه ای شامل 200 زن متاهل شهرستان ساری در محدوده سنی 40-16 سال به روش دردسترس انتخاب شدند و به مقیاس های رضایت جنسی هادسون-فرم کوتاه، سنجش رابطه، رضایت از زندگی و پرسشنامه شادکامی آکسفورد- فرم کوتاه پاسخ دادند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل روند نشان داد که رضایت زناشویی و رضایت جنسی در پنج سال اول زندگی زناشویی، بیش تر بصورت خطی کاهش می یابد، اما متغیرهای رضایت از زندگی و شادکامی دارای روند غیرخطی درجه دو است، به این صورت که در سه سال اول مشترک کاهش یافته، پس از آن سیر صعودی به خود می گیرد.
    نتیجه گیری
    توجه به عوامل زمینه ساز رضایت زناشویی و رضایت جنسی در زنان می تواند تضمینی برای افزایش رضایت از زندگی و شادکامی در آن ها ایجاد نموده، موجبات تداوم زناشویی را در سال های بعدی زندگی مشترک زوج ها فراهم کند.
    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، رضایت جنسی، بهزیستی ذهنی
  • جواد چنگی آشتیانی *، سمیه کاظمیان صفحات 107-123
    هدف
    هدف پژوهش حاضرشناسایی تجربه زیسته دانش آموزان کنکوری شهرستان سر پل ذهاب به منظور بررسی نقش عوامل حمایت روانی اجتماعی بر انطباق پذیری آن ها در شرایط بحران زلزله بود.
    روش
    پژوهش با رویکرد کیفی و با روش تحلیل محتوا در سال 1397 در شهر سر پل ذهاب انجام شد. نمونه گیری به روش مبتنی بر هدف صورت گرفت و داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته، با 11 دانش آموز کنکوری شهر سر پل ذهاب تا رسیدن به اشباع اطلاعاتی جمع آوری شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تحلیل یافته ها در 5 طبقه اصلی «حمایت خانوادگی، حمایت از طریق خود، حمایت مشاوران، حمایت اجتماعی و حمایت معنوی» و با زیر طبقات متعلق به هر طبقه بیان شد.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان داد که دانش آموزان کنکوری که زلزله را تجربه کرده اند، بعد از مدتی دوری از درس خواندن حمایت خانوادگی، حمایت از طریق خود، حمایت مشاوران، حمایت اجتماعی و حمایت معنوی را دریافت کرده اند. درنتیجه، با تامین حمایت روانی اجتماعی توانستند بازگشت دوباره به درس خواندن داشته باشند.
    کلیدواژگان: انطباق پذیری و دانش آموزان، زلزله، حمایت روانی اجتماعی، دانش آموزان
  • فهیمه نامدارپور، مریم فاتحی زاده* ، فاطمه بهرامی، رحمت الله محمدی فشارکی صفحات 124-153
    هدف
    نشخوار فکری عامل پیش بینی قوی برای افسردگی است. افسردگی نیز می تواند به رابطه زوجی آسیب وارد نماید. لذا این پژوهش با هدف بررسی پیامدهای نشخوار فکری در زنان دارای تعارضات زناشویی انجام شد.
    روش
    این پژوهش به شیوه کیفی با استفاده از روش تحلیل مضمون انجام شد. روش نمونه گیری هدفمند و تا حد اشباع بوده و داده ها از 15 زن متاهل که دارای تعارضات زناشویی بودند به دست آمده است. برای جمع آوری داده ها از روش مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده گردید.
    یافته ها
    پس از تحلیل محتوای داده ها، شش مقوله اصلی حاصل گردید که عبارتند از: علائم افسردگی (درد های جسمانی، کاهش انرژی، کاهش خلق، کاهش میل به زندگی، مشکل خواب،کاهش انگیزه وکاهش تمایل جنسی) ، هیجان های منفی (خشم، غم، تنفر، حس انتقام،کینه و اضطراب) ، تکانشگری (پرخاشگری و نداشتن کنترل بر رفتار) ، کاهش کار آمدی (پرخاشگری با فرزندان، کاهش ارتباط با فرزندان و انجام ندادن کارهای منزل) و گیر افتادن در چرخه های ارتباطی منفی (جرو بحث کردن، انتقادگری و اجتناب از همسر) ، اجتناب از دیگران (کاهش ارتباط با دیگران وگوشه گیری).
    نتیجه گیری
    هنگامی که تعارض حل نشود، فرایند نشخوار فکری در زنان فعال شده وکاهش کارآمدی در روابط فردی وزوجی و افسردگی از پیامدهای آن است. افسردگی منجر به افزایش نشخوار فکری و افزایش تعارضات زناشویی را در پی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: نشخوار فکری، تعارضات زناشویی، افسردگی
|
  • Seyyed Hossein Razavi , Rezvan sadat Jazayri*, Seyyed Ahmad Ahmadi , Ozra Etemadi Pages 4-19
    The aim of this study is to investigate the effect of Premarital Prepare counseling on marital satisfaction of Couples in Engagement Period. The research was quasi-experimental using control group, pre- and post test and follow-up design. Statistical sample was 30 couples in Engagement Period were selected by purposive sampling among couples settled in Yazd (spring 1396), and were randomly assigned into two controls and experimental groups .then the experimental group participated in 7 sessions for Premarital Prepare counseling. Both groups completed marital satisfaction questionnaire (ENRICH) in pre and posttest and follow-up. At the end, the results between 2 groups were compared through mixed analysis of variance .The results showed a significant increase in the mean of marital satisfaction in posttest in the experimental group (p<0.05) .The findings of this research, confirmed the effectiveness OF Premarital Prepare counseling on marital satisfaction of Couples in Engagement Period and it could be effective for determining counseling and educational planning for such couples.
    Keywords: Premarital Prepare counseling, marital satisfaction, Engagement Period
  • Mahdi Omidian , Isaac Rahimian Boogar Dr*, Mahmoud Najafi Dr, Manijeh Kaveh Dr Pages 20-40
    Aim
    This research was conducted with the aim of determining the effectiveness of couples coping enhancement training on improving marital relations.
    Method
    In this research with quasi-experimental design, a randomized controlled trial with baseline, post-treatment, and follow-up assessments along with placebo and control group was conducted. 36 couples by convenience sampling selected from couples referring to court of shahr e kord in the spring of 1396 due to marital problems and randomly assigned to either the experimental group (n = 12; under administration of couples coping enhancement training based on cultural tailoring in 9 group sessions once a week), placebo group (n = 12; under administration of mere meeting with therapist in 9 group sessions once a week) and control group (n = 12). All couples completed an ENRICH Couple Scales in three phases of baseline, post-treatment, and follow-up. Data were analyzed by SPSS and descriptive and inferential statistics.
    Results
    Results of analysis of variance with repeated measures indicated that the couples receiving the couples coping enhancement training based on cultural tailoring reported significant difference in the mean of marital relationship scores compared toplacebo and control group couples in post treatment (2 months after the baseline assessment) and follow-up (8 months after the baseline assessment) periods (F=8/105, P<0/001).
    Conclusion
    According to the results, couples coping enhancement training is an effective method on improving marital relations.
    Keywords: enhancement, coping, relationships, couples
  • Soheila Gheisari , Abas Amanelahi * Pages 41-60
    Purpose
    This study was done to predict sexual communication based on attachment style and differentiation of self in married female students of Universities in city of Ahvaz. The 220 participants were selected through accessible sampling.
    Methods
    The participants completed Wheeless & Baus Sexual Communication Scale (1984), Simpson Adult Attachment Scale Questionnaire (2003), and Differentiation of Self Inventory by Skowron and Friedlander (1998). For data analysis, descriptive methods, simple correlation coefficient, and step-by-step regression method was used.
    Results
    The results showed a positive meaningful relationship between secure attachment style and my-position, with sexual communication. Moreover, secure attachment style, distressed attachment style, and secure and distress element the component attachment style and emotional discord (p<0/001) are the best predictors of sexual communication.
    Conclusion
    According to the study findings, it seems that couples with secure attachment style and high levels of differentiation have higher satisfaction about their sexual communication, and consequently have more stable marriages.
    Keywords: Attachment styles, self-differentiation, sexual communication
  • Asiyeh Shariatmadar*, Arezoo Amini , Farinaz Emadi Pages 61-83
    Aim
    The aim of this study was to compare the parent-adolescent perception about the flexibility of family boundaries based on development.
    Method
    this research was done by qualitative research method and phenomenological approach. By convenience sampling, 10 girl adolescents aged from 15 to 18 and their mothers aged 37 to 55 were selected and their perceptions of family boundaries were studied by deep semi-structured interviews. Then the data were classified and coded and the results were expressed by validity report method. Findings: the analysis of participants’ experiences leaded to three main themes which include flexibility, lack of flexibility and exorbitant flexibility of family boundaries from parents and their adolescents’ point of view. Also from each of the three themes above, 14, 5 and 1 sub-themes in parents and 3, 5 and 6 sub-themes in adolescents were gained.
    Conclusion
    the results showed that according to the in transition context of the society of Iran, none of the two conditions of lack of flexibility and exorbitant flexibility can meet the adolescents’ needs and protect the basic security of family. Hence it seems essential for the officials of mental health, to make parents aware of how to balance the boundaries inside the family. Also conducting negotiations on family rules and the compliance of parents on the boundaries were the preventing factors of problems in families with flexible boundaries, that ignoring them in families with strict or permissive boundaries causes dissatisfaction in adolescents and makes the basic security of family at risk.
    Keywords: Boundaries` flexibility, Parent-Adolescent Perception, Basic Safety
  • Behnaz Peyvasteh , Gholamreza Dehshiri Dr, Seyyedeh Fatemeh Mousavi Dr * Pages 84-106
    Purpose
    This research administrated with the goal of studying the trend of changes in marital satisfaction, sexual satisfaction and subjective well-being in the first 5 years of marital life.
    Method
    So, 200 married women of Sari City aged 40-16 years were selected using convenience sampling. They answered to the scales The Index of Sexual Satisfaction-short‐form, Relationship Assessment scale, Satisfaction with Life Scale, and Oxford Happiness Questionnaire-short form.
    Results
    The results indicated that marital satisfaction and sexual satisfaction decreased by linear trend in the first five years of married life, while life satisfaction and happiness decreased by quadratic nonlinear in the first three years of marital life of women, then gradually increases.
    Conclusion
    Focus on the underlying causes of marital satisfaction and sexual satisfaction can guarantee to increase life satisfaction and happiness and lead to continuation of marriage in later years of the couple's life.
    Keywords: marital satisfaction, sexual satisfaction, subjective well-being
  • Javad Changi ashtiyani *, Somayeh Kazemian Pages 107-123
    Purpose
    The purpose of this study was to identify the life experience of Minority Students in Sar-e-Pol-e Zahab city in order to investigate the role of psychosocial support factors on their adaptability in earthquake crisis situations.
    Method
    The research was conducted with qualitative approach and content analysis method in 1397 in Sar-e-Pol-e Zahab city. Sampling was based on purpose and the data were collected through semi-structured interview with 11 graduate students in Sar-e-Pol-e-Zahab city to reaching information saturation. Findings: The results of the analysis of the findings were expressed in five main categories: "Family protection, self-support, counseling support, social protection and spiritual protection" and with the subcategories belonging to each class.
    Conclusion
    The results of the study showed that after-school students who experienced an earthquake after receiving some degree of family support, self-support, counseling, social support and spiritual support were received. As a result, they were able to return to school with social psychosocial support.
    Keywords: earthquake, psychosocial support, students
  • Fahimeh Namdarpour , Maryamosadat Fatehizade *, Fatemeh Bahrami , Rahmatollah Mohammadi fesharaki Pages 124-153
    Purpose
    Mental rumination is a strong predictor for depression. Depression can damage the marital relationship. Therefore, this study was aimed at investigating the consequences of rumination in women with marital conflicts.
    Methods
    This research was carried out qualitatively using thematic analysis method. The sampling method was purposeful and continued until data saturation. The data was obtained from 15 married women who had marital conflicts. To collect data, semi-structured interviews were used.
    Results
    After analyzing the data content, six main categories were obtained, including: symptoms of depression (physical pains, loss of energy, impatience, reduced desire to live, sleep problems and lack of motivation, and lower sexual desires), negative emotions (anger, sadness, hatred, sense of revenge, malice, and anxiety), impulsivity (aggression and lack of control over behavior), lowered efficiency (aggression to children, reduced association with children, and failing to do the household chores), getting caught up in negative association cycles (controversy, criticism, resentment towards spouse), and resentment towards others (reduced communication with others and withdrawal).
    Conclusion
    When the conflict is not resolved, the process of mental rumination is activated in women which leads to consequences such as reduced efficacy in both individual and marital relationships, as well as depression. Depression leads to increased mental rumination and marital conflics.
    Keywords: Rumination, Marital conflict, Depression, Married Women